Goed getapt bier
Zo’n heerlijk pilsje, mooie schuimkraag, lekker op temperatuur. Daar is iedereen wel voor te porren, maar wat zorgt er voor dat een biertje lekker smaakt en waar herken je dat aan? Een goed getapt en lekker pilsje kan je vrij eenvoudig spotten, je zou er zo nog een lusten.
Schone glazen
De schuimkraag heeft hele kleine belletjes die overal even groot zijn. Heb je grote bellen dan is het glas niet mooi schoon (waarschijnlijk vettig) en dan stort de schuimkraag vrij snel in. Bij een goed schoon glas zie je dat een horizontale randje van schuim achterblijft in het bierglas naarmate je dat verder leeg drinkt.
Schone bierleidingen
Ook is het belangrijk dat de leidingen goed gespoeld zijn, dan smaakt het bier namelijk lekker fris. Zijn de leidingen niet goed gespoeld dan smaakt het bier zoetig, alsof er jenever bij is gegooid.
Kastelein
De uitbater van het cafe, vaak al vele generaties lang de eigenaar en gastheer. In zeldzaam mooie gevallen is de kastelein zelfs ín deze kroeg geboren.

De bar
Zowat het belangrijkste deel van het cafe, hier vind je de kastelein ofwel barman en wordt je bestelling klaar gemaakt voor consumptie. Barren zijn er in verschillende verschijningen, de mooiste versies zijn uitgedost met veel koper of messing, ze glimmen of zijn van dik hardhout.
Ellenboogkneudel
Dit is een extra steun die is geplaatst tussen de het barblad waar op de drankjes staan en waar gasten aan de bar zitten. Op deze steun kan men de ellenbogen en armen leunen zonder dat nat worden door eventuele nattigheid van het barblad.
Barneug
Voetsteun onder de bar, vaak uitgevoerd in messing. Deze steun zorgt voor extra zitcomfort wanneer men op een barkruk aan de bar zit.
Shamporellen
Reinigingstechniek voor vloerbedekking. Sommige bruine kroegen hebben geen houten vloer maar een vloerbedekking, iets dat de huiskamer sfeer natuurlijk dubbel en dwars ten goede komt. Echter hoe hou je zoiets schoon…? Nou, doormiddel van reiniging met een soort schrobmachine voor vloerbedekking. Dit gebeurd doorgaans één a twee keer per jaar. Het sopwater dat hier af komt is allerminst helder en bevat en mix van vele maanden gezelligheid.
Spaarkas

Een antieke houten kast, met vele gleufjes die onmisbaar aan de muur hangt in een bruin cafe. Vaste gasten nemen deel in dit spaar programma. Iedere week moet een minimaal bedrag gespaard moet worden. Als rente wordt er één avond per jaar een feest georganiseerd voor deelnemers in de spaarkas. Leg je een week niet in, dan moet er boete betaald worden! Vaak zit deze spaarkast in een stichting. Zie ook deze uitleg.
Vrije kroeg
Er is sprake van een “vrije kroeg” wanneer de kastelein vrij is zijn eigen drankcontract te onderhandelen en dit niet is vastgelegd via het huurcontract of via andere contractuele verplichtingen. Vaak komt dit ten goede aan de prijs van de dranken die geschonken worden omdat het café niet gebonden is aan één brouwer en dus keuze vrijheid heeft. Een kroeg is niet vrij wanneer het pand eigendom is van een brouwerij, of van een partij die het met de brouwerij op een akkoordje heeft gegooid.

Lambrisering
Houten aftimmering tegen de wand van het café, vanaf de vloer ongeveer 1 tot 1.2 meter hoog. Vaak voorzien van haakjes om je jas aan te hangen en een brede plank aan de bovenzijde om al dan niet lege glazen op te zetten.
Potten
Dit begrip verdient eigenlijk z’n eigen pagina. Dit is het gezamenlijk inleggen van contant geld voor het nuttigen van drank. Dit fenomeen is door de komst van tikkie en andere digitale betaalmethoden steeds zeldzamer geworden. Een van de vele voordelen die hiermee verloren is gegaan is het centraal toezicht, van de gene die pot bij houdt op het gezamenlijk door drinken van de inleggers van de pot.
De pot
Dit begrip is tweeledig, namelijk zowel het ingelegde geld al gene dit dit geld bij houdt en toeziet op dat er voldoende consumpties genuttigd wordt.
Natte horeca
Horecabedrijven die zich focussen op het verkopen en serveren van (alcoholische) dranken. Er is dus hier dus geen focus op het serveren van maaltijden. Vaak worden er wel nootjes bij het bier geserveerd.